04/25/2024

SkyRC T6X80 AC/DC Balanlı Dijital Şarj aleti

SKYRC bir çok şarj aleti modeli üreten ve iyi kaliteye sahip bir marka. Bu yazımızda SkyRC T6X80 modeline göz atıcaz.

Kutu içeriği:
Kutusundan çıkanlar şarj aleti, XT60 şarj kablosu, AC güç kablosu,  Balans panosu ve kitap. Şarj kablosu sadece tek tip. Diğer yaygın soketli şarj kabloları dahil değil.

İlk bakış:
Öncelikle dikkat çeken ve bir çok şarj aletinden farklı özelliği  dokunmatik renkli LCD ekrana sahip olması. 3.2 inc boyutundaki ekran yeterince büyük ve okunaklı. Tema rengi olarak dört renk imkanı sunuyor.  Mavi, kırmızı, sarı veya yeşil ana tema rengi olarak ayarlanabiliyor. Şarj aleti tasarım olarak hoş görünüyor.

Ekranın hassasiyeti oldukça iyi. Menülerde gezmek rahat. Kullanışlı ve anlaşılır menü tasarımına sahip. Menü içerisinde dolaşırken kaybolmuyorsunuz.

Teknik özellikler:

Skyrc T6X80 şarj aleti 80W gücünde. Şarj akımı olarak Maksimum 8 Amper kullanılabiliyor. Dahili AC/DC güç kaynağına sahip. 100V-240V gerilim aralığında çalışıyor.  İstenirse harici güç kaynağı ile kullanılabilir. 11-18V arası bir DC güç kaynağı girişi mevcut. tüm şarj aletlerinde olduğu gibi maksimum akım gücününü kullanmak bataryanın voltajı ile ilgilidir. Örneğin 6S (22.2V) bir lipo batarya şarj edeceksek maksimum akım gücü ayarı 80/22.2=3.6A  olmalıdır. Diğer bir örnek 3S (11.1V) batarya şarj edeceksek 80/11.1=7.2A  maksimum şarj akımı olmalıdır. (Tabi batarya bu akımı destekliyorsa)

AC Giriş: 100-240V
DC Giriş: 11-18V
Maksimum şarj akım gücü: 80W
Şarj  akım aralığı: 0.1-8.0
Deşarj akım gücü: 10W
Deşarj akım aralığı: 0.1 – 2.0A
Balans portu dengeleme akımı: 300mA/hücre
 
Şarj edebileceği batarya tipleri ve maksimum hücre sayısı:
NiCd / NiMH Batarya (1-15 hücre)
lipo / life / Lilon (1-6S)
Pb Batarya voltaj aralığı: 2-20V
 
Ağırlık: 510g
Ölçüler: 140x165x60mm
 
 
 
 
Ana ekranın sol tarafından batarya tipi seçiliyor. Sağ tarafında yapacağımız işlemi belirliyoruz. Şarj, deşarj, Balanslı şarj gibi.. Ayrıca Bataryanın voltajını veya hücre voltajlarını görebilmek için volt metre olarak da kullanılabiliyor. Ekranın sol alt tarafında ise Hücre sayını ve Bataryanın kapasiteni belirliyoruz ve şarjı başlatmak için START butonuna basıyoruz.
Ayrıca alt kısımda ayarlar menüsüne ulaşmak için SETTING butonu ve ayarları default değerlere geri döndürmek için PRESET butonu var.
 
 
 
 
Şarj başladığında ekranda şarj verileri görünüyor. Süre, şarj akımı, voltaj ve sıcaklık değerleri. İki tip sıcaklık değeri var. Bunlar E. Temp (External) ve I. Temp (Internal). E.Temp bataryanın sıcaklığını gösteriyor. Ama bu özelliği kullanmak için ayrıca bir sensör almak gerekiyor. I. Temp ise şarj aletinin iç sıcaklığını gösteriyor.

Şarj işlemi devam ederken ekranın altındaki BALANS STATUS butonu ile hücrelerin her birinin voltaj değerini izleyebiliyoruz. Ve GRAPH butonu grafiksel olarak şarj durumunu gösteriyor.

Skyrc T6X80 cihazının sağ tarafında giriş ve çıkış portları bulunuyor.
 
 
 
 
Sonuç:
 
Bugüne kadar bir çok marka şarj aletinin farklı modellerini kullandım. Skyrc T6X80 modeli bunlar içerisinde en iyilerden bir tanesi. Kaliteli, derli toplu ve estetik bir görünümü var. Dokunmatik ekranı büyük ve net. Menüsü çok kullanışlı. Ekran tepkileri gayet güzel. Her tipte şarjlı bataryayı şarj ve deşarj yapabiliyor. 80 watt gücü çoğu batarya için yeterli. Ama 6S 10.000mah gibi büyük bataryaları kullanalar için yeterli olmayabilir. Yüksek voltajlı ve yüksek kapasiteli LiPo bataryalar için 80W düşük bir güç. Şarj süresi uzun olacaktır. Ama bu fiyat aralığındaki şarj aletleri genel olarak daha yüksek güce sahip değiller.
 
 
Eksiler: Kutudan sadece bir tip şarj kablosu çıkıyor. Diğer tipleri ayrıca satın almak gerekiyor. Tabi bu telafi edilebilir bir eksiklik. Önemli olan eksiklik ise bataryaların iç direncini göstermiyor olması.  Bu özelliği herkes kullanmaz ama bataryasının sağlık durumunu uzun vade de takip etmek isteyenler için faydalı bir özelliktir. Bu fiyat aralığındaki her şarj aletinde bu özellik yok gerçi ama bazılarında bululunuyor.
 
Benim yorumum: Bu fiyata alınabilecek en iyi şarj aletlerinden biri SKYRC T6X80 Modelidir.