04/25/2024

RC Araçlar İçin Basit, Ucuz, 4 Kanallı Uzaktan Kumanda Yapımı. DIY RC

PT2262 Encoder ve PT2272 M4 Decoder entegresi ile 4 kanallı Uzaktan Kumanda yapımı.

Bu devrede 433Mhz RF modüllerini (RX470-4 ve WL102-341) kullandım. RX470-4 alıcı ve WL102-341 verici modülü ile ideal koşullarda 100 metre menzile ulaşmak mümkün. Küçük RC model araçlar için bu menzil fazlasıyla yeterli.  Aynı devrede farklı RF modülleri kullanılarak daha uzun menzil elde edilebilir. Teoride 4km ye kadar mümkündür.

Uzaktan kumanda sistemi 4 butonlu bir verici ve 2 motoru bağımsız olarak sürebilen L293B entegresinin olduğu alıcıdan oluşuyor. Motor sürücü olarak L293D entegresi de kullanılabilir. L293D entegresinde her bir motor için sürekli maksimum 0.6 Amper akım desteği mevcut. L293B ise sürekli 1 Amper desteği verebiliyor. Eğer kullanacağınız motorların çektiği akım 0.6A dan büyük değilse nisbeten daha ucuz olan L293D yi kullanabilirsiniz.

Bu tip devrelerde komutlar orantılı değildir. Aç-Kapa / İleri-Geri / Sağ-Sol şeklinde komutlar sağlar. Sofistike olmayan bir çok RC araç uygulamasında ve kablosuz kontrol edilmek istenen cihazlar ile kullanılabilir

RF Alıcı Devre Şeması:

Gerekli Malzemeler ve Devredeki görevleri:
L7805 5V Regülatör (Regüle bölümü için giriş voltajını sabit 5v a düşürür)
0.33uF Kapasitör (5v regüle bölümü için giriş voltajındaki olası elektrik parazitlerini filtreler)
0.1uF Kapasitör (5v regüle bölümü olası küçük elektrik parazitlerini filtreler)
10uF 25V Kapasitör (5v regüle bölümü için çıkış voltajındaki olası nisbeten büyük elektrik parazitlerini filtreler)
PT2272 M4 Decoder Entegresi (RF alıcı modülüne gelen sinyali çözer ve ilgili kanal çıkışını aktif eder )
18 Pin entegre soketi Opsiyonel. Entegre direk lehimlenmek istenmediğinde kullanılır.
5 x 680R Direnç (Sinyal geldiğini belirten Led ve hangi kanala komut geldiğini gösteren Ledlere giden akımı düşürmek için kullanılır. Çünkü PT2272 den çıkan voltaj Ledler için yüksektir)
5 x 3mm LED (Hangi kanalın aktif olduğunu gösterir. Devre küçültülmek istenirse kullanılmayabilirler. Devrenin çalışması için zorunlu elemanlar değillerdir.)
200K Direnç (Entegrenin OSC çıkışları arasına bağlanır ve frekansı belirler. Rasgele bir direnç olmamalı. Hangi değerlerde dirençler kullanılabileceği PT2272 Datasheet inde belirtilmiştir)
RF Alıcı Modülü (Sinyal ile gelen veriyi alır decoder entegresine gönderir)
L293B Motor Sürücü Entegresi (Decoder dan gelen komutlara göre DC motorları yönlendirir)
16 Pin entegre soketi Opsiyonel. Entegre direk lehimlenmek istenmediğinde kullanılır.

Devrenin iki motor bağlantısı bulunmaktadır. Videoda ki örnek araçta ise 4 motor kullanılmıştır. Sağdaki 2 motorun kabloları bir birine paralel bağlanarak tek motor gibi hareket etmesi sağlanır. Aynı şekilde soldaki iki motor için de geçerlidir.

Alıcı devresi 9V pil ile çalışır ama motorlar için ikinci bir güç kaynağı gerekiyor. Bu yüzden motor besleme girişine ikinci bir pil/batarya bağlıyoruz. Teknik olarak hem alıcı devresi hem de motorlar tek pilden beslenebilir. Ama bu durum elektriksel parazite sebep oluyor ve devrenin kararlı çalışmasını engelleyebiliyor. Pratikte iki ayrı güç kaynağı kararlı çalışma için gereklidir.
Ben motorlar için 7.4V LiPo kullandım ama farklı piller de kullanılabilir. Örneğin 4 veya 6 adet AA kalem pil (Seri bağlı) veya 2 adet 18650 Li-ion pil (seri bağlı) vs.

RF Verici Devre Şeması:
Gerekli Malzemeler ve Devredeki görevleri:

L7805 5V Regülatör (Regüle bölümü için giriş voltajını sabit 5v a düşürür)
0.33uF Kapasitör (5v regüle bölümü için giriş voltajındaki olası elektrik parazitlerini filtreler)
0.1uF Kapasitör (5v regüle bölümü olası küçük elektrik parazitlerini filtreler)
10uF 25V Kapasitör (5v regüle bölümü için çıkış voltajındaki olası nisbeten büyük elektrik parazitlerini filtreler)
PT2262 Encoder Entegresi (RF verici modülüne gönderilen sinyali kodlar)
18 Pin entegre soketi Opsiyonel. Entegre direk lehimlenmek istenmediğinde kullanılır.
RF Verici modülü (Entegrenin oluşturduğu veriyi kablosuz olarak göndermek için kullanılır) 4 x 10K Direnç (Pulldown amaçlı dirençler; Butonlara basarken veya bırakırken anlık boşta kalan devre uçları nedeniyle oluşabilecek parazit kaynaklı kararsızlıkları engeller)
4 x 1N4148 Diyot (Butona basılı değilken entegreye elektrik gitmesini engelleyerek vericinin kararlı çalışmasını sağlar)
1.2M Direnç (Entegrenin OSC çıkışları arasına bağlanır ve frekansı belirler. Rasgele bir direnç olmamalı. Hangi değerlerde dirençler kullanılabileceği PT2262 Datasheet inde belirtilmiştir)
4 x 12mm Tach Buton (Butonlar farklı büyüklükte veya tipte olabilir.  Anlık basmalı tipte olması yeterli)
9V Pil (Regüle devresi 18V a kadar destekler ama verimlilik için 7-9 volt arasında bir besleme kullanılması tavsiye edilir. İdeal olarak 9V pil veya 7.4V LiPo olabilir. Besleme gerilimi 7 volttan az olmamalıdır. Çünkü 7805 üzerinden geçen enerjinin yaklaşık 2V u düşme gerilimidir (Bir anlamda kayıp voltaj denebilir). Yani 6V ile beslersek çıkış 4V olacaktır. Vericnin ideal çalışma voltajı ise 5V dur. Düşük voltaj menzili de olumsuz etkiler. Bu yüzden 7V ile 9V arası ideal besleme voltajıdır diyebiliriz.

Butonlar uzaktan kumanda ile kontrol etmek istediğimiz araca göre şekillendirilebilir. Şemadaki pozisyonlar klasik Rc araba ve tekne için idealdir. Ama Rc tank veya benzer şekilde hareket eden araçlar için sağ taraftaki butonlar da soldakiler gibi üst üste yerleştirilrse daha pratik bir kullanım elde edilir.

Bu devre RC araçlar dışında farklı uygulamalar ile de kullanılabilir. Motor sürücü yerine uygun röle kullanılarak Işık yakma, herhangi bir elektrikli cihazı uzaktan açma / kapama gibi işlevler için de uygundur.

4 Kanal Verici ve Alıcı PDF ve GERBER Dosyaları: https://drive.google.com/file/d/1c42D1N3ItGWrNEprOk5rBQhHtyaG3bPv/view?usp=sharing

 

OPTIONAL:
8 Kanal RF Verici ve Alıcı (Uzaktan Kumanda) PDF ve Gerber Dosyaları:
https://drive.google.com/file/d/1EFZdg-oFIHEitMzBMoW45SQyWYvnyuIQ/view?usp=sharing

8 Kanal ALICI DEVRESİ: Kumanda alıcı devre beslemesi için (VCC) 7V -25V arası batarya kullanılabilir. Tavsiye edilen 7.4V (2S) Lipo, 2S Li-on, 5 adet AA kalem pil (Pil kutusu ile) veya 6 adet AA kalem pil (Pil kutusu ile), 9V pil
“M-VCC-IN” girişi motorlara güç sağlamak içindir. 4 adet motor bağlanabilir. Her bir motorun güç tüketimi 1 amperi geçmemelidir. Motor güç girişi maksimum 32V olabilir. Tavsiye edilen maksimum 12V

8 Kanal VERİCİ DEVRESİ: Kumanda verici devre beslmesi için de 7V-25V arası batarya kullanılabilir. Tavsiye edilen 7.4V (2S) Lipo, 2S Li-on, 5 adet AA kalem pil (Pil kutusu ile) veya 6 adet AA kalem pil (Pil kutusu ile), 9V pil