04/26/2024

RC Uçaklar İçin F2S Oto Pilot Sistemi. Uçuş Kontrolcüsü.

Model uçaklarda kullanılan çeşitli gyro ve oto pilot sistemleri var. F2S, GPS desteği olan bir otopilot sistemi. Ayrıca OSD özelliği sayesinde FPV uçaklar için kullanışlı bir sistem.

3 parçadan oluşuyor. Gyro Modülü, M8N GPS ve XT60 Galvonometre (Akım ve Gerilim ölçer). OSD desteği mevcut olduğundan Kamera girişi ve FPV Verici Çıkış bulunuyor.
OSD (On Screen Display), yükseklik, hız, mesafe, batarya voltajı, akım gibi uçuş verilerini FPV ekranında gerçek zamanlı olarak görebilmemizi sağlar.

 

Ayar Ekranı:
Bu ekrana giriş yapabilmek için FPV ekranı ve Kamera çalışır durumda olmalı. Uzaktan kumandanın Aileron çubuğu sağ-alt tarafa 5 saniye tutulduğunda giriş gerçekleşiyor. Aileron çubuğu ile yukarı – aşağı hareketler menüde dolaşmayı sağlıyor. Sağ ve sol ise giriş ve çıkış sağlıyor.

Uçuş FPV Ekranı OSD Verileri:

F2S Uçuş Kontrol Sistemi Uçuş Modları:

1. Denge modu: Üç aşamalı anahtar, yüksek konumda.
Uçak, yere göre duruştan sorumludur. Joystick bırakıldığında uçak kendini düzeltir.

2. Kilit modu (sürüm 2.0 üzerinde): Üç aşamalı anahtar, orta pozisyonda.
Joystick orta noktaya döndüğünde, uçuş kontrolörü otomatik olarak yön veya rakım modunu kilitler, orta noktayı aştığında denge moduna geçer. Yani kumanda üzerinden komut vermediğimizde kilit modunda uçuş devam eder. Kilit modu, sabit irtifa yönlü uçuş, sabit irtifa yönlü olmayan uçuş, yönlü değişken irtifa uçuşu ve denge modu gibi 4 çeşit uçuş modunu gerçekleştirebilir.

3. Eve Dönüş modu: üç aşamalı anahtar, düşük konumda.
Belirlenen gaz (Hız) oranı ile otomatik eve dönüş sağlar. Bu mod ile uçuş tamamen otomatik gerçekleşiyor.

Manuel kontrol: Tam manuel mod kontrol bağlantısı ileri seviye uçuş yapanlar dışında kullanılmamalı ve bağlantı boş bırakılmalı (Üretici tavsiyesi).

– Eve dönüş modu aktif edildiğinde, uçak önceden ayarlanmış olan yüksekliğe ulaşıyor. Otomatik uçuş ile başlangıç pozisyonuna ulaştığında dairesel uçuşa başlıyor.

– Rudder Oto Pilot tarafından kontrol edilmiyor. Rudder servosu alıcıya direk bağlanmalı.

Artılar:

Eve dönüş özelliği yeterli uydu bağlantısı varsa çok iyi çalışıyor.  OSD bilgileri kapsamlı. Gyro kararlılığı iyi.

Eksiler:

Menüsü çok detaylı değil. Ayar imkanları kısıtlı.