04/30/2024

RC ESC Nedir? BEC/UBEC Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

 

ESC (Elektronic Speed Control) elektrik motorların devrini kontrol etmek için kullanılan bir hız kontrol devresidir. Elektrik motoru olan uzaktan kumandalı model araçlarda kullanılır. Yani model uçaklar, arabalar, tekneler helikopterler ve droneların hepsi için donanımın bir parçasıdır. ESC olmadan motorun hızını kontrol edemeyiz. Ve motorlar direk olarak alıcıya bağlanamazlar.

Fırçalı motorlar için fırçalı ESC, fırçasız motorlar için fırçasız ESC gereklidir.

RC ESC ile Motor, Pil ve Alıcı Bağlantısı:

ESC’lerin bir özelliği olan BEC/UBEC nedir? Ne işe Yarar?

ESC ler genellikle BEC veya UBEC özelliğine sahiptir. BEC (Battery Eliminator Circut) ve UBEC (Universal Battery Eliminator Circut); Bu iki özelliğin görevi aynıdır. Bunlar voltaj düşürücü devrelerdir. Ama çalışma prensipleri farklıdır. BEC devreleri doğrusal voltaj düşürücülerdir. Daha düşük maliyetlidirler ama verimlilikleri biraz düşüktür. UBEC devreleri ise anahtarlamalı (Switchmode) voltaj düşürücülerdir.  UBEC devreler daha verimlidirler, daha az ısınırlar ama maliyetleri daha yüksektir. Bir ESC nin BEC veya UBEC özelliğine sahip olması motor hızını kontrol etme kabiliyeti ile ilgili değildir. Ve ESC nin kalitesini belirlemez. Çünkü motor hız kontrol özelliği BEC/UBEC fonksiyonundan bağımsızdır.

Sonuç olarak BEC ve UBEC aynı işe yarar. Yani ESC ye bağlanılan bataryanın voltajını, alıcı ve servoların çalışabilmesi için uygun olan voltaj değerine indirir. Genellikle alıcı ve servolar 5-6V aralığında çalışma voltajını destekler. Bazı alıcı ve servolar ise 8.4 volt için uygundur. Ama çoğunlukla ESC lerin BEC/UBEC devreleri 5 veya 5.5V çıkış sağlar. istisnaları vardır. 8.4V a kadar ayarlı BEC/UBEC özelliğine sahip ESC lerde üretilmektedir.

Eğer ESC nin BEC/UBEC özelliği yoksa (Örnek Drone lar için üretilmiş olan Opto ESC ler) alıcı ve servolar harici bir güç kaynağı ile beslenir. Harici güç kaynağı olarak bağımsız bir BEC/UBEC devresi veya uygun voltaj değerine sahip bir batarya kullanılabilir.

Örnek bir sistem; 11.1V LiPo batarya, 5V BEC özelliğine sahip bir ESC: