04/27/2024

NITRO MOTORLU 3D Baskı RC Model Uçak Nasıl Yapılır

Elektrik motoru için tasarlanmış 3D baskı, RC model uçak nitro motor ile kullanılabilir mi? Nasıl?
Bu model uçağın orjinali Elektrik motoru için tasarlanmış. Ve Kuyruktan tekerli bir model uçak.
Kanat uzunluğu 130cm ve elektrik motoru için uçuş ağırlığı yaklaşık 1400gr.  Filament olarak LW-PLA (Hafif PLA) ile basılıyor.

Bu model için 2 ana değişiklik yaptım. Birincisi; Yakıtlı bir RC motor kullanmak istediğim için motor bağlantı duvarını daha sağlam yapmam gerekti. Ayrıca yakıtlı nitro motorlar çalışma esnasında çok ısınırlar. Bu sebepten yeni bir motror bağlantı duvarı (Firewall) tasarladım. Ayrıca motor duvarının gövde ile bağlantısını da daha sağlam olacak şekilde yeniden tasarladım. Ve yüksek ısıya dayanabilmesi için motor duvarını ASA filament ile bastırdım. ASA yaklaşık 110 dereceye kadar dayanabiliyor.
İkinci değişikliği ise iniş takımı için tasarladım. Orjinalde kuyruktan tekerli bir model. Ama taksi manevralarının daha kolay olması ve pervanenin yere çarpma riskini azaltması nedeniyle burundan tekerli bir model olacak şekilde güncelledim.
Tüm bu değişiklikler modelin uçuş ağırlığını  350gr daha arttırdı.

Yakıtlı motor ve iniş takımı için yaptığım bu güncellemeler bir soruna yol açtı. Uçağın burun ağırlığı da arttı. Ve ağırlık merkezi sorunu oluştu. Bu sorunu gidermek için modelin gövde burun parçasını 28mm kısalttım. Orjinal uzunluk 173.55mm. Güncellenmiş uzunluk 145.55mm dir.

 

Ağırlık merkezinin ideal olması için alıcı bataryasını, kanat firar kenarından 6cm daha geriye konumlandırdım.

Tercih ettiğim motor zaten sahip olduğum OS 25FX dir. Bu motoru yıllar önce almıştım. Bu motor 4cc (0.25cu.in) hacmine sahip, 260gr ağırlığında ve 0.84HB gücündedir. Kullandığım pervanenin ölçüsü ise 9×6 (9 inc) dır.


Orijinal 3D STL Dosyaları: https://www.eaglercmodels.com/product-page/corfu-trainer
Nitro motor ve önden teker için kendim tasarladığım 3D STL dosyaları: https://drive.google.com/file/d/1PkphCgOln7yx3HLdMxZXLkFKVbFty471/view?usp=sharing

Tüm videolarım (Youtu Kanalım): https://www.youtube.com/@Kendin-Yap